Gemeente en Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV) zien waterstof als een belangrijke, toekomstbestendige oplossing om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Dan moeten we wel nu het kip-ei dilemma doorbreken: bij onvoldoende vraag komt er geen tankstation, waardoor ondernemers geen voertuigen aanschaffen.
Hoe maken we het rijden op waterstof in Veenendaal mogelijk?
Het is essentieel om in beeld te brengen wat de interesse is voor rijden op waterstof in Veenendaal. Want alleen met zicht op voldoende afname van waterstof is een tankexploitant bereid tot realisatie van deze tankvoorziening. Andersom maakt de komst van een waterstoftankstation in (de buurt van) Veenendaal natuurlijk de aanschaf van waterstofvoertuigen veel aantrekkelijker. Een intentieovereenkomst helpt daarbij, aangezien we dan de totale animo voor waterstof inzichtelijk krijgen.
De voordelen van rijden op waterstof
Het is duurzaam, geurloos en geruisloos;
- Voor veel Nederlandse steden geldt dat binnensteden rondom 2025 – 2030 zero-emissie worden. Met fossiele voertuigen kunnen we dan de binnenstad niet meer in. Met een waterstofvoertuig kan dat dan nog wel;
- Steeds vaker is duurzame mobiliteit een inkoopvoorwaarde in gemeentelijk beleid of van bedrijven.
Intentieverklaring
Ben jij of is jouw bedrijf geïnteresseerd in waterstof en/of in de intentieovereenkomst? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Wat is waterstof?
Waterstof is het kleinste, lichtste en het meest voorkomende molecuul in het universum. Om waterstof te kunnen gebruiken, moet het eerst geproduceerd worden. Daar is energie voor nodig. In Nederland wordt al ongeveer 100 petajoule waterstof per jaar geproduceerd. De meeste waterstof wordt op een grijze manier geproduceerd door aardgas te kraken, hierbij komt wel CO2 vrij. Die CO2 kan worden afgevangen en opgeslagen. Als dit gebeurt dan spreken we over blauwe waterstof. Ook kan waterstof worden geproduceerd aan de hand van elektrolyse van hernieuwbare elektriciteit. Deze waterstof is dan groen, dit is de duurzaamste manier om waterstof te maken. De geproduceerde waterstof kan worden gebruikt in de energie – en industriesector, gebouwde omgeving en in de mobiliteitssector.
Meer weten over waterstof? Bekijk de meest gestelde vragen en antwoorden.
