Voor de mensen die een waterstofauto nog niet kennen; dit is een elektrische auto die waterstof gebruikt als energiebron in plaats van een batterij. De waterstof wordt in een brandstofcel met zuurstof uit de lucht omgezet in water waarbij elektriciteit geproduceerd wordt, die de elektromotor aandrijft. De enige restproducten zijn waterdamp en warmte. Een milieuvriendelijke auto dus.
Pompstation
Gerrit: “Met de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal, de gemeente Veenendaal en andere partners zijn we bezig om de waterstofauto meer onder de aandacht te brengen. De uitstoot van deze auto is tenslotte minimaal, mits de waterstof duurzaam is opgewekt natuurlijk. Punt is alleen, en dat is een beetje het kip en ei verhaal, een waterstofauto heeft een pompstation nodig en dat ontbreekt nog in Veenendaal. Wil je waterstof pompen, wat overigens snel en best handig gaat, moet je nu nog naar Arnhem waar wel een pompstation te vinden is. Kortom, we moeten samen de voorwaarden creëren voor de realisatie van een Veenendaals waterstoftankstation. Het is best een puzzel om dit voor elkaar te krijgen. Toch vind ik dat de tijd daar nu rijp voor is. Als je de grens overgaat zie je in Duitsland bijvoorbeeld al meerdere waterstoftankstations. We kunnen niet achterblijven.”
Werkgroepen
Inmiddels zijn er verschillende werkgroepen in ‘het Veense’ en de Regio Foodvalley actief om te kijken wat meer mogelijk is op waterstofgebied: “Je kunt bijvoorbeeld ook vrachtwagens, bussen en hefttrucks op waterstof laten rijden. Daar zijn we nu als Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal, samen met betrokken bedrijven, actief mee bezig.”
Toyota Mirai
De beste manier om een waterstofauto te leren kennen is door ermee te rijden: “Via Toyota van Gent mocht ik twee weken een Toyota Mirai op waterstof zelf ervaren.” Na wat ‘freewheelen’ in- en om Veenendaal nam Gerrit de uitdaging aan om naar een klant te rijden in het plaatsje Baflo in het hoge noorden. “Met een volle tank heb je met de huidige Mirai een bereik van pakweg 450 km. Maar de technische ontwikkelingen gaan snel, net als bij elektrische auto’s. Met een nieuwe Mirai tank je straks al tegen de zes kilo waarmee een bereik van 600 km mogelijk is.”
Baflo
Voordat Gerrit naar Baflo afreisde tankte hij de auto eerst vol in Arnhem: “Als je wat langere afstanden rijdt gebruik je gemiddeld 1 kilo per 100 km. In de praktijk geeft de teller een ‘pessimistisch’ beeld zodat je niet direct voor verrassingen komt te staan en de tank onverwacht snel leeg is. Grootste nadeel van een waterstofauto nu nog is dat je het tanken moet plannen. Maar de voordelen zijn groter: de auto is stil, comfortabel, sportief als het moet en boordevol luxe. Kortom, een complete auto. Bovendien draag je natuurlijk bij aan een lage CO2-uitstoot. Ik zie echt wel toekomst in de waterstofauto. Daarom gaat de lobby in Veenendaal door en zetten we samen de schouders onder de komst van een waterstoftankstation.”
Meer weten over de waterstofplannen in Veenendaal? Neem dan contact op met: office@boveenendaal.nl
Wat kost rijden met een waterstofauto?
Waterstof wordt per kilo afgerekend en de gemiddelde prijs daarvoor is op dit moment zo’n 10 euro. Omgerekend naar het aantal kilometers dat je op die kilo kunt rijden zit de prijs voor waterstof per kilometer namelijk zo’n beetje tussen de prijs van benzine en diesel in. Bij waterstofauto’s betaal je geen wegenbelasting. Verder is de bijtelling beperkt tot 12% over de gehele cataloguswaarde.