‘Houd de lijn vrij-stoeptegel!’ in Veenendaal

Moderator^ SK 08-10-2020
274 keer bekeken 0 reacties

Doe ook mee!

De eerste ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel van Veenendaal ligt er. Inwoner Rein van der Louw nam het initiatief om deze tegel te laten plaatsen bij hem in de buurt.

De stoeptegel is felblauw van kleur en roept inwoners van Veenendaal op om de geleidelijnen voor mensen met een visuele beperking vrij te houden.

Veiliger over straat

Voor mensen die slechtziend of blind zijn is het van groot belang dat geleidelijnen, de geribbelde tegels op straat en op stations, worden vrijgehouden. Zij volgen deze lijnen met hun taststok of voeten om zich veilig te voet te kunnen verplaatsen. Maar omdat veel andere mensen niet weten waar de lijnen voor zijn, staan er vaak obstakels op. Van fietsen tot reclameborden en zelfs complete terrassen. Dat levert lastige en vaak zelfs gevaarlijke situaties op.

Stoeptegel ‘Houd de lijn vrij!’

Het campagneteam van ‘Houd de lijn vrij!’ heeft nu een stoeptegel ontwikkeld die gemeenten zelf kunnen leggen. De tegel is felblauw en er staat een figuur op die met een taststok over een geleidelijn loopt, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’. Met de tegel wordt structureel aandacht gevraagd voor het vrijhouden van geleidelijnen en wordt de openbare ruimte toegankelijker en veiliger voor mensen met een visuele beperking.

Wethouder Engbert Stroobosscher vindt de tegel een geweldig initiatief: “Deze week is het de Week van de Toegankelijkheid en in Veenendaal maken we ons sterk voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen en niemand wordt uitgesloten. Door deze tegel te plaatsen, maken we inwoners bewust van de geleidetegels en dat die vrij moeten blijven. Door dit soort prachtige ideeën te omarmen, maken we van Veenendaal een plaats waar iedereen fijn kan wonen, werken en recreëren. Ik vind het mooi dat we deze tegel nu hebben liggen en wie weet volgen er meer”.  

Over ‘Houd de lijn vrij!’

Sinds 2018 vraagt de campagne ‘Houd de lijn vrij!’ jaarlijks aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen. Deze campagne is een initiatief van het Bartiméus Fonds en wordt gevoerd in samenwerking met Bartiméus, de Oogvereniging, Koninklijke Visio en de Robert Coppes Stichting.

Rein van der Louw bij de stoeptegel

 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Veenendaal.

Cookie-instellingen