Speciale zuilen voor etensresten bij hoogbouw-wooncomplexen

Moderator^ SK December 20, 2019 1009 keer bekeken 7 comments

Er komen speciale zuilen voor het inzamelen van etensresten bij hoogbouw, want veel Veenendaalse bewoners van hoogbouw willen ook graag groente-, fruit- en etensresten (gf+e) scheiden.

Naast groente- en fruitresten, mogen ook etensresten zoals oud brood, restjes spaghetti en kippenbotjes in deze gf+e zuil.

Op aanvraag

De zuilen worden vooralsnog alleen geplaatst bij hoogbouw-wooncomplexen van 20 wooneenheden of meer. De zuilen worden niet zomaar geplaatst, maar moeten worden aangevraagd door de bewoners met een handtekeningenlijst. Als meer dan 50% van de bewoners een zuil wil (én minimaal twintig woningen) zal ACV een zuil plaatsen.

Het gebruik van de gf+e zuil is gratis. Per 1 september geldt voor het aanbieden van restafval het reguliere aanbiedtarief en vervalt  de huidige korting vanwege het niet beschikbaar stellen van gf+e voorzieningen.

Meer informatie

Half januari ontvangen alle bewoners van wooncomplexen met twintig wooneenheden of meer een brief waarin staat hoe het aanvragen werkt. Op de website www.acv-groep.nl/veenendaal/gft+e is nu al informatie en het aanvraagformulier te vinden.

Kleine wooncomplexen later

Bewoners van wooncomplexen tot 20 woningen moeten voorlopig hun gf+e nog bij het restafval doen en worden hiervoor financieel nog steeds gecompenseerd met een lager tarief per aanbieding restafval. Wel kunnen zij, als zij hier ruimte voor hebben, een losse kliko met bruin deksel aanvragen, net als laagbouwbewoners. Vanaf eind 2020 wordt het plaatsen van zuilen waar mogelijk uitgebreid naar wooncomplexen tot 20 woningen.

Gf+e wordt biogas en compost
Van gf+e wordt biogas en compost gemaakt. Het is dus geen afval, maar een grondstof. Daarnaast ervaren mensen wel eens stankoverlast door gf+e-afval, vooral met warm weer. Met de speciale gf+e-zuilen kunnen bewoners van hoogbouw hun groente-, fruit- en etensresten dagelijks zonder kosten kwijt.

7  Comments

Fields with an * are required.

 
We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Ronald Israël, voorzitter bewonersvereniging Freul December 24, 2019

Ik vind dit een goed plan en wil er als voorzitter van onze bewonersvereniging graag een bijdrage aan leveren.

Sirag December 25, 2019

Wij wonen op de Munnikenschans in een apartement en het zou geweldig zijn als wij zo'n gf+e afvalbak krijgen, dan is de bruine kliko niet meer nodig, want dat wordt heel smerig en gaat stinken op den duur(wordt regelmatig schoongemaakt!!!).

Ellen December 26, 2019

In één woord geweldig!
Het was een groot gemis bij hoogbouw!
Wat zal er minder afval over het balkon gegooid worden....

Monique January 03, 2020

Ik ben wel voorstander.. woon aan Gilbert van Schoonbekestraat
MAAR...
in de zomer is al veel stankoverlast van de ondergrondse container vlak voor mijn deur (beganegrond flatwoning)
ik zou graag willen dat de GFT unit op een ander plek komt dan waar nu de andere container is. ik hoop dat daar tzt inspraak over mogelijk is!

Moderator^ TC January 06, 2020

Hallo Monique,
ACV zal de locatie van de GF+e zuil afstemmen met degene die de aanvraag heeft gedaan. Deze persoon kan dit bespreken met de andere bewoners.

W. van Buuren (Vz. VVE 't Kofschip 1-75) January 20, 2020

Rondom ons complex is een grote gemeenschappelijke tuin gelegen. Vanzelfsprekend komt daar het nodige tuinafval, snoeisel etc. vandaan; net als in de herfst de enorme hoeveel bladafval van de bomen bij de school Het Baken. Blijven de groene kliko's om dit afval af te voeren ook beschikbaar?

Moderator^ TC January 20, 2020

Hallo W. van Buuren,
Het is één van de twee: óf de kliko's blijven staan óf er komt een GF+e zuil. Als er een GF+e zuil wordt aangevraagd, dan wordt gekeken wat er voor jullie situatie de beste oplossing is. Groet ^TC

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Veenendaal.