De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg, onderhoud en beheer van het rioolstelsel op gemeentegrond. Op je eigen, particuliere terrein ben je zelf verantwoordelijk. Daarnaast ben je als gebruiker verantwoordelijk voor het juiste gebruik van de riolering.
Je hebt een verstopping in het riool
Om uit te zoeken op welk terrein de verstopping zich bevindt én wie het ontstoppen moet betalen, graaf je het erfgrensputje (ontstoppingsstuk) op. Dit is noodzakelijk om feitelijk en juridisch vast te stellen of de verstopping bij jezelf of juist bij de gemeente zit. Na opening van het ontstoppingsstuk wordt duidelijk of:
- De riolering op je eigen terrein/in je woning verstopt is
- Of dat de riolering verstopt is op gemeentelijk terrein
Waar zit het erfgrensputje (ontstoppingsstuk)?
Het erfgrensputje ligt meestal net voor het eind van de erfgrens. De erfgrens is de overgang van particulier terrein naar gemeentelijk terrein. Het erfgrensputje zit bijna altijd op je eigen terrein, onder de grond, meestal op ongeveer 50 tot 80 centimeter diepte.
Kun je het putje niet vinden?
De ligging van het putje staat vaak op de bouwtekeningen van je huis. Wanneer je geen tekening hebt, dan kun je contact opnemen met de gemeente. De gemeente heeft van een groot deel van de woningen in Veenendaal een tekening met de locaties van de putjes.
Graaf niet in het openbare gebied, zoals bijvoorbeeld in het trottoir. Dit is niet toegestaan in verband met de veiligheid en aansprakelijkheden. Als dit voor het opgraven van het putje toch nodig is, moet je de gemeente bellen.
Erfgrensputje gevonden en dan?
Als je het erfgrensputje hebt gevonden, dan kun je zien waar de verstopping zit.
- Staat het putje vol met water, dan zit de verstopping in het gemeentelijk riool. Neem direct contact op met de gemeente via 0318 – 538 538, je kunt ons 24 uur per dag bereiken.
- Staat het erfgrensputje leeg, dan zit de verstopping in jouw deel van de riolering. Je verhelpt zelf de verstopping (of een ontstoppingsbedrijf doet dat) en de kosten voor zijn voor je eigen rekening.
Let op:
Als het gemeentelijk riool kapot is, dan verhelpt de gemeente de verstopping. Het onderzoek en de kosten neemt de gemeente dan voor haar rekening.
Als de verstopping in het gemeentelijk riool door jou komt, doordat je bijvoorbeeld frituurvet of maandverband door het toilet spoelt, dan verhelpt de gemeente de verstopping maar verhaalt de kosten op jou.
Kosten
Wanneer de verstopping in het gemeentelijke riool zit en de oorzaak niet bij jou ligt, heb je recht op een vergoeding.
Wanneer je meteen een bedrijf hebt ingeschakeld om je riool te ontstoppen, dan kun je deze kosten niet verhalen op gemeente Veenendaal. Ook niet als het bedrijf aangeeft dat het gemeentelijke deel van de riolering verstopt was.
Zodra duidelijk is dat het gemeentelijk deel van de riolering verstopt is, moet het bedrijf haar handelingen staken en moet je de gemeente bellen (telefoonnummer 0318 – 538 538). De gemeente verhelpt de verstopping dan zo snel mogelijk.
Als je jouw riool laat doorspuiten vanaf de toiletpot, is het onduidelijk waar de verstopping zat. Een verstopping wordt altijd weggespoten. Als je op deze manier het riool ontstopt, dan zijn de kosten altijd voor je eigen rekening, aangezien de oorzaak van de verstopping niet meer te achterhalen is.
Pas op voor de vele malafide rioolontstoppingsbedrijven die actief zijn. Vaak staan deze bovenin de digitale zoekmachines. Als een bedrijf bijvoorbeeld kosten rekent voor het aantal meters veer in het riool, is de kans groot dat je zeer hoge kosten doorberekend krijgt.
Verstopping riool