Meester Sjors geeft tips: maak je eigen weerinstrument

Moderator ^JR 06-04-2021
222 keer bekeken 0 reacties

Praat mee!

Wil je wat weten bijvoorbeeld tuininrichting, onkruidbestrijding of bijvriendelijke bloemen?  Op dit forum vind je misschien al een antwoord.

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"18","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-chat","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"210368"},"layout":{"template":"list","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

Bekijk alle vragen of stel zelf een vraag via ons forum

Doe ook mee!

Meester Sjors geeft graag les over duurzaamheid op school Max. Hij deelt zijn kennis en idee├źn graag met zijn leerlingen, en ook met jou! Deze week vertelt Sjors over het meten van extreem weer.

Meester Sjors: "we merken dat de laatste jaren het weer steeds vaker van slag is: langere droogtes, heftiger stortbuien, hogere temperaturen. Eind maart was het 20 graden en de week erna met pasen kregen we hagel en zelfs sneeuw!
Maar kun je nu al zeggen dat het klimaat definitief verandert? Dan zou je de weerselementen over een langere tijd moeten meten. De kinderen hebben daar een eerste aanzet toe gegeven.

De leerlingen van Meester Sjors aan de slag

zelf een barometer makenNa een korte bespreking van de kenmerken van het weer, gaan de kinderen aan het werk met het bouwen van weerinstrumenten. Binnen een paar lessen zit ons weerstation tjokvol met barometers, hygrometers, thermometers, windkrachtmeters, windwijzers en regenmeters. Sommige zijn heel eenvoudig: de hygrometer bijvoorbeeld is een dennenappel met een stokje eraan geplakt. Als de vochtigheid in de lucht toeneemt, sluit de dennenappel zich en wijst het stokje schuin naar boven. Bij droge lucht gaat de kegel open staan en wijst het stokje horizontaal.

Natuurlijk maken we ons allemaal zorgen over de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan. De extremen en records nemen toe. Aan de andere kant is het  toch wel erg leuk om dat zelf te meten. Denk ook aan die 18 graden eind februari in Veenendaal; of de windkracht van storm Bella.

Je eigen weerinstrument

WeerinstrumentenWil je zelf een weerinstrument bouwen, volg dan onderstaande stappen. Wie weet is het jouw begin van een compleet weerstation. Dan kun je met eigen kennis meepraten over het weer.

Aan de slag

Je maakt een windkrachtmeter. Daarmee meet je de snelheid van de wind.

  • Print de bouwplaat (zie bijlage onderaan dit artikel)
  • Knip het model uit en plak hem op een stuk karton; dan is hij wat steviger.
  • Knip ook het karton uit.
  • Maak een gaatje bij de punt en steek er een stokje door.
  • Maak daar een dun draadje van ongeveer 20 centimeter aan vast.
  • Bevestig onderaan het garen een licht balletje (of iets anders).

 

En zo werkt de windkrachtmeterwindkrachtmeter

Ga met je windkrachtmeter buiten in de wind staan.

Hoeveel streepjes gaat de draad opzij? Dat is de windkracht. De nummers verwijzen naar de schaal van Beaufort. Als jouw draad uitslaat naar de twaalf, sta je in een flinke storm! Gevaar voor rondvliegende dakpannen en zo.

 

Meer tips van meester Sjors? 

Lees meer van meester Sjors op onze site: 

Ontdek de kracht van wind

Maak groeipapier van een oude krant

Maak een mooie winterbloembak van gerecyclede stenen

Maak een oerbos(je) in eigen tuin!  

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Veenendaal.

Cookie-instellingen