Verstandig hout stoken

ProfielfotoModerator^ IL 13-10-2020
86 keer bekeken 0 reacties

Praat mee!

Wil je wat weten bijvoorbeeld tuininrichting, onkruidbestrijding of bijvriendelijke bloemen?  Op dit forum vind je misschien al een antwoord.

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"18","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-chat","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"210368"},"layout":{"template":"list","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

Bekijk alle vragen of stel zelf een vraag via ons forum

Doe ook mee!

U of uw buren hebben een open haard in uw huis of tuin. Een vuurtje stoken is knus en gezellig zijn, maar er zitten voor het milieu en de gezondheid wel minpunten aan. Bekijk de tips om overlast en burenruzie te voorkomen.

In gesprek of melden

Een goed gesprek helpt vaak al, samen met het nemen van simpele maatregelen om de overlast terug te brengen. Uit onderzoek van de GGD blijkt namelijk dat drie van de vier houtstokers maatregelen willen nemen.

Als een gesprek onvoldoende oplevert, kunt u een melding doen bij de gemeente Veenendaal.

Rook van houtkachels

Open haarden, houtkachels en buitenvuren kunnen rook- en geuroverlast veroorzaken voor uw buren. Zeker in dichtbebouwde gebieden. Gelukkig blijkt dat een goed gesprek, samen met het nemen van simpele maatregelen om de overlast terug te brengen, al helpen. Uit onderzoek van de GGD blijkt namelijk dat 3 van de 4 houtstokers maatregelen willen nemen. Als een gesprek onvoldoende oplevert, kunt u een melding doen bij de GGD of gemeente Veenendaal. 

Goed stoken en slimme stooktips

Wanneer u op een goede manier stookt, is dit beter voor de gezondheid en het milieu. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen. Met een paar slimme stooktips kunt u overlast vaak eenvoudig voorkomen. 

 1. Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. 
 2. Gebruik geen geverfd/geïmpregneerd hout of spaanplaat. Bij verbranding hiervan komen namelijk zware metalen vrij. 
 3. Stook geen papier of karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
 4. Heeft u een allesbrander? Neem dit woord dan niet letterlijk: u mag er niet alles in verbranden (geen plastic, afval, geverfd hout, enzovoorts). Gebruik ook hiervoor enkel onbewerkt, droog en schoon hout.
 5. Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken. Op de digitale stookwijzer kunt u zien wanneer u beter niet kunt stoken. 
 6. Gebruik haardhout met FSC- of PEFC keurmerk. 
 7. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout en zet even een raam open. Schuif niet de luchttoevoerklep dicht (‘smoren’). Het hout verbrandt dan niet volledig, waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
 8. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen.
 9. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden.
 10. Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor voldoende luchtaanvoer.
 11. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
 12. Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag. Zo blijf je vrienden met de buurt.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Veenendaal.

Cookie-instellingen