Duurzame lessen van meester Sjors

Moderator^ TC 13-11-2019
745 keer bekeken 1 reacties

Tips en vragen van anderen

Onze energiemanager krijgt veel vragen van organisaties en clubs over verduurzaming. Bekijk de vragen en tips.

 

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"18","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-chat","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"186011"},"layout":{"template":"list","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":false,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

Bekijk alle vragen of stel zelf een vraag via ons forum

 

Doe ook mee!

Meester Sjors van School Max is duurzaam! Deze leraar staat bekend om zijn lessen in duurzaamheid. Hij motiveert zijn leerlingen om spaarzaam en waardevol om te gaan met onze aardbol. Ook de school zelf is actief bezig met energie besparen.

Meester Sjors laat de basisschoolkinderen windmolentjes bouwen om de kracht van duurzame energie te laten zien. Met een multimeter in de hand kijken de kinderen nieuwsgierig welk windmolentje het meeste energie opwekt. Ook wordt de kracht van de wind getest tijdens een wedstrijd met kleine zeilbootjes die met de lucht van de fietspomp voortbewegen in een waterbak.

Groentetuin 

Maar het zijn niet alleen proefjes in de klas. Door de hele school zijn er projecten van meester Sjors te vinden: zo is een insectenhotel in aanbouw en zijn er een eetbare bloementuin, een regenwateropvangsysteem en een groentetuin te vinden. De groenten uit deze tuin wordt door de leerlingen zelf verkocht aan het eind van dag. Maar pas op: kom je met de auto, dan betaal je 50 cent toeslag!

Zonnepanelen

School Max zelf heeft met behulp van een sponsor 70 stuks zonnepanelen op het dak liggen die ieder 265 Wp opwekken. In verband met schaduw momenten maakt het paneel gebruik van optimizers. Het paneel brengt ongeveer 10.000 kWh op jaarbasis op en daardoor branden alle LED panelen in de school. De opbrengst van de LED verlichting is niet te onderscheiden van TL of ander licht. Wel ziet de school het verschil terug in een verlaging van de energierekening.

Om de productie van het zonnepaneel te delen met de schoolkinderen hangt er bij de ingang een groot scherm waarin de zonne-energieproductie per dag, maand en jaar wordt weergegeven. Samen met de leverancier is school Max momenteel een betere interface aan het ontwikkelen die kinderen meer aanspreekt. 

Kortom: school Max is een voorbeeld voor veel andere scholen. Wat doet jouw school aan duurzaamheid? Deel het met ons! 
 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

1  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Anoniem 21-03-20 om 17:40

Meester Sjors,
Help mij en Jippe en Live uit dez escaperoom alsjeblieft. Je bent de beste en creatiefste. Ik geloof in jou en in een positieve toekomst voor mijn kinderen. Zodat ze bij hun moeder kunnen leven, die heb crimineel is. Het mag niet zo gaan als bij Zoe en Abel! VECHT HIERVOOR ALSKJEBLURFT. JE BEN DE SCHAT VAN VEENENDAAL

MET EEN VRIENDELIJKE GROET
JET

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Veenendaal.

Cookie-instellingen