De koudescan van meester Sjors

03-03-2021
60 keer bekeken 0 reacties

Wij werken samen met inwoners en ondernemers aan een duurzame toekomst. Als huiseigenaar kun je veel energie besparen en daarmee geld verdienen. Op een investering in dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dubbel glas kun je maar liefst een rendement tot ca. 9% behalen, oftewel laat je geld voor je werken!

Tips en vragen van anderen

Bij het energieloket krijgen we heel veel vragen binnen. Soms willen we een vraag niet alleen beantwoorden, maar juist ervaringen van andere inwoners ophalen.

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"18","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-chat","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":true,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"172179"},"layout":{"template":"list","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":false,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

Bekijk alle vragen of stel zelf een vraag via ons forum

Doe ook mee

Lees meer over energie besparen en het energiezuinig maken van je woning. We hebben inspirerende voorbeeldverhalen van Veenendalers die al succesvol energie besparen. Je kunt ook een warmtescan voor je woning aanvragen.

Meester Sjors geeft graag les over duurzaamheid op school Max. Hij deelt zijn kennis en ideeën graag met zijn leerlingen, en ook met jou! Deze week vertelt Sjors over het maken van een koudescan.

Al honderden Veenendalers hebben een gratis warmtescan van hun huis laten maken, hierop zie je waar nog warmte weglekt uit uw huis. Zo kom je er achter hoe je jouw huis nog beter kunt isoleren. Meester Sjors heeft met vier kinderen het omgekeerde gemaakt: een koudescan.

Meester Sjors vertelt:
“De kinderen kregen de opdracht: hoe zorg je ervoor dat een ijsklontje in een warme omgeving niet smelt? Nou ja, heel langzaam dan. Ik stuitte op een onverwacht probleem.

Welk materiaal isoleert het best?

De kinderen hebben een glazen pot zonder deksel voor zich. De werktafel ligt vol met prachtig isolatiemateriaal: stro, piepschuim, karton, aluminiumfolie, bubbeltjesfolie, plastic, schuimbolletjes, nep stro...

Eerst bedenken de kinderen welk materiaal ze willen gaan gebruiken. De twee meiden kiezen voor stro. Ze pakken het stro, maar leggen het meteen weer terug. ‘Waarom doen jullie dat?’ vraag ik. ‘Omdat stro warm is. Dus smelt het klontje te snel.’ Ik geef toe dat het logisch klinkt. Toch moeten ze van mij ermee doorgaan, want het is wel hun keuze geweest. De jongens kiezen voor aluminiumfolie. Daar gebruiken ze veel van. Tja, niet zo duurzaam.  

de kinderen aan het werk

Waar is het ijs?

Als laatste worden de ijsklontjes, goed ingepakt, in de glazen pot gelegd. Na twee uur wachten halen de jongens het aluminiumfolie van hun ijsklont. Maar hoe ze ook zoeken, ze vinden geen ijs. Wel een plasje water. De klontjes van de meiden zijn er nog steeds; alleen wat dunner. Dit is het moment om uit te leggen: ‘Toen jullie stro vastpakten, voelden jullie je eigen lichaamswarmte. Stro isoleert juist heel goed. Samen met de lucht die door de stro niet kan circuleren.’

Eerlijk gezegd was ik wel blij dat alufolie niet zo goed werkte. Volgens experts duurt de afbreektijd van aluminium  namelijk één miljoen jaar. Ik vraag me wel af hoe ze dat getest hebben.”

En dit kun je zelf doen

Je gaat een ijsklontje inpakken zodat het niet kan smelten.

  • Vraag eerst aan je ouders of er wel ijsklontjes in de diepvries liggen.
  • Verzamel alles wat je nodig hebt: een glazen pot of een bakje; en materiaal om het klontje goed in te pakken. Bedenk wel: het materiaal houdt de koude niet vast. Het is de lucht die jij opsluit. Lucht isoleert. Maar dan mag de lucht niet kunnen bewegen. Daar zorgt het materiaal voor. Het beste is veel laagjes materiaal met veel laagjes lucht ertussen.
  • Is je bakje goed gevuld? Leg dan pas het ijsklontje tussen de materialen. Deksel erop en dan de tijd goed in de gaten houden. Je kunt bijvoorbeeld één keer per uur even kijken of er nog iets van ijs in jouw bakje zit. Natuurlijk moet je niet te vaak kijken, want er komt dan wel elke keer warme lucht in je bakje. Hoeveel uur blijft jouw klont bevroren?

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Veenendaal.

Cookie-instellingen