Meester Sjors over windenergie

08-02-2021
394 keer bekeken 0 reacties

Wij werken samen met inwoners en ondernemers aan een duurzame toekomst. Als huiseigenaar kun je veel energie besparen en daarmee geld verdienen. Op een investering in dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dubbel glas kun je maar liefst een rendement tot ca. 9% behalen, oftewel laat je geld voor je werken!

Tips en vragen van anderen

Bij het energieloket krijgen we heel veel vragen binnen. Soms willen we een vraag niet alleen beantwoorden, maar juist ervaringen van andere inwoners ophalen.

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"18","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-chat","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":true,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"172179"},"layout":{"template":"list","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":false,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

Bekijk alle vragen of stel zelf een vraag via ons forum

Doe ook mee

Lees meer over energie besparen en het energiezuinig maken van je woning. We hebben inspirerende voorbeeldverhalen van Veenendalers die al succesvol energie besparen. Je kunt ook een warmtescan voor je woning aanvragen.

Meester Sjors geeft graag les over duurzaamheid op school Max. Hij deelt zijn kennis en ideeën graag met zijn leerlingen, en ook met jou! Deze keer vertelt meester Sjors over de kracht van wind.

Meester Sjors: "School Max is op een bijzondere plek gebouwd: aan beide kanten van het schoolplein staat een molen. De kinderen vinden dat heel gewoon. Ik blijf het bijzonder vinden want zoveel molens zijn er niet in onze omgeving.

Vroeger waren molens belangrijk: ze vingen wind op en wisten het om te zetten in beweging. In onze tijd is windenergie opnieuw belangrijk geworden: nu wordt er stroom mee opgewekt. Het is schone energie en de voorraad raakt nooit op.

Schoolopdrachten over de kracht van wind

Lars houdt een pingpongbal omhoog met een föhn
Lars blaast een pingpongbal omhoog

Alle kinderen van onze school hebben een tijdje geleden onderzoek verricht naar de kracht van wind.

De kleuters hebben gewerkt met een föhn en een pingpongballetje. Daar valt veel mee te ontdekken. Je ziet de verbazing en de concentratie op het gezicht van Lars op de foto. 

De kinderen van de middenbouw hebben een vliegtuigvleugel nagebouwd. Ze ontdekten dat een vleugel naar boven stijgt in de heftige luchtstroom van een bouwventilator. Dat lukte trouwens niet altijd: soms vloog de vleugel alle kanten op, behalve de goede.

En dit was de uitdaging voor de kids van de bovenbouw: wat is de beste vorm van een wiek voor een windturbine. In groepjes zijn ze gaan ontwerpen, bouwen en testen. Elk team mocht zijn wieken aansluiten via een generator op een multimeter om te bepalen hoeveel energie hun molen opleverde. En dan verbeteren! De resultaten waren heel verschillend. Maar ze hebben wel veel geleerd. En plezier gehad."

het testen van de zelfgebouwde windturbine
Bovenbouwleerlingen testen de zelfgebouwde windturbine

Dit kun je zelf doen

Vraag aan je ouders of ze de föhn (een haardroger) willen aansluiten.

  • Houd een licht balletje in de luchtstroom. Beweeg de föhn langzaam naar alle kanten. Tot welke stand blijft het balletje zweven?
  • Probeer het met een ballon.
  • Lukt het ook met twee of drie balletjes?
  • Ku je een licht voorwerp dat niet rond is, ook omhooghouden?
  • Zet een lege wc-rol op de föhn en duw het balletje erin.
nabouwen vliegtuigvleugel door de middenbouw
De middenbouw maakte een vliegtuigvleugel na

Meer tips van meester Sjors? 

Lees meer van meester Sjors op onze site: 

Maak je eigen weerinstrument

Maak groeipapier van een oude krant

Maak een mooie winterbloembak van gerecyclede stenen

Maak een oerbos(je) in eigen tuin!  

 

 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Veenendaal.

Cookie-instellingen