Nooit te oud om te verduurzamen

09-02-2021
392 keer bekeken 2 reacties

Wij werken samen met inwoners en ondernemers aan een duurzame toekomst. Als huiseigenaar kun je veel energie besparen en daarmee geld verdienen. Op een investering in dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dubbel glas kun je maar liefst een rendement tot ca. 9% behalen, oftewel laat je geld voor je werken!

Tips en vragen van anderen

Bij het energieloket krijgen we heel veel vragen binnen. Soms willen we een vraag niet alleen beantwoorden, maar juist ervaringen van andere inwoners ophalen.

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"18","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-chat","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":true,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"172179"},"layout":{"template":"list","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":false,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

Bekijk alle vragen of stel zelf een vraag via ons forum

Doe ook mee

Lees meer over energie besparen en het energiezuinig maken van je woning. We hebben inspirerende voorbeeldverhalen van Veenendalers die al succesvol energie besparen. Je kunt ook een warmtescan voor je woning aanvragen.

Alie (79) en Frenk (84) Lammertsma wonen al meer dan 50 jaar met plezier aan de Pollux. Deze Veenendalers ‘op leeftijd’ blijven graag zelfstandig wonen. Achteroverleunen is er niet bij. Sterker, ze lieten spouwmuurisolatie aanbrengen en schaften zonnepanelen aan. Het heeft hun woongenot verhoogd.

Frenk Lammertsma heeft heel wat in zijn mars. Hij is altijd in touw, was een fervent Frenk en Alie Lammertsma voor hun huistriatleet en als het even kan klust hij zelf aan of rond zijn woning: “Ja, dat zit er echt in bij mij. Ik ben behoorlijk handig en dan ga je ook eerder zelf aan de slag in je eigen woning. Als je kijkt naar verduurzaming en energiezuiniger leven hebben Alie en ik altijd opengestaan voor nieuwe maatregelen die bij ons passen. Pakweg 15 jaar geleden lieten we dubbel glas aanbrengen, isoleerde ik zelf de vloer en bracht ik eigenhandig tempex op zolder aan om minder energie te verliezen.”

Koud optrekken

Maar hier bleef het niet bij, benadrukt de krasse Veenendaler: “Op een gegeven moment zaten we in de kamer en merkten we dat het ‘koud optrok’. Ineens viel het ons op. En we hoorden het ook van anderen die op visite waren. Ik besloot informatie in te gaan winnen.” Hij kwam in contact met Teun van Roekel van het Energieloket Veenendaal. “Die zette ons op het goede spoor.” Daarna ging het snel.

Spouwmuurisolatie

“Iemand van Plat Dus (Platform Duurzaam Samenwerken uit Veenendaal) heeft de situatie bekeken en een en ander uitgelegd. In eerste instantie wilden we spouwmuurisolatie samen met de buurman aan laten brengen omdat we een twee-onder-een-kapwoning delen, maar uiteindelijk hebben we het toch alleen gedaan. En daar hebben we geen seconde spijt van. Ik kan het iedereen aanraden. Wij vinden dat je niet alleen moet kijken naar de energierekening. Wooncomfort is ook heel veel waard. Het voelt nu gewoon aangenamer in huis. Je merkt gewoon het verschil. Spouwmuurisolatie is een goede investering.” 

Moeten we dit nog doen?

Frenk en Alie kregen nu de smaak te pakken. Ze hadden nu ook wel oren naar zonnepanelen. Frenk trok eropuit: “Ik bezocht een informatieavond van de gemeente Veenendaal, nam wat documentatie mee en samen dachten we er goed over na. Moeten we dit op onze leeftijd nog wel willen?” Na wat wikken en wegen besloten ze toch zonnepanelen aan te laten brengen. “Enerzijds stond onze woning niet echt gunstig qua stand van de zon. Anderzijds kon je de btw terugvragen. Al met al vonden we de investering wel meevallen. Na advies van Plat Dus hebben we acht zonnepanelen laten plaatsen op het dak van de garage. Afhankelijk van het aantal zondagen is dat best gunstig.” 

Het is goed zo

Alie en Frenk laten het voorlopig hierbij: “We hebben maatregelen genomen die bij onze leeftijd en onze wensen passen. Aan een warmtepomp beginnen we niet aan. Het is goed zo. Onze tip, zowel aan jongeren als aan ouderen, doe wat in je vermogen ligt en laat geen duurzame kansen liggen. Als je het wooncomfort laat verbeteren kun je ook langer zelfstandig wonen. En dat is ook veel waard. Vooral voor ouderen."

zonnepanelen op het garagedak
Het garagedak was voor Frenk en Alie de meest gunstige plek om zonnepanelen te laten plaatsen. 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Anne 11-02-21 om 11:43

Wie heeft u in de arm genomen voor de spouwmuurisolatie? Wij willen het ook laten doen

Moderator^ TC 11-02-21 om 16:01

Hallo Anne, 

Frenk wil je graag meer vertellen over de duurzaamheidsmaatregelen die zij hebben genomen. Als je even contact met mij opneemt, dan geef ik je de contactgegevens van Frenk en Alie door. Je kan me bereiken via energieloket@veenendaal.nl of telefonisch: 06 10 73 12 61. Hartelijke groet Teun van Roekel. 

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Veenendaal.

Cookie-instellingen