Het jonge gezin dat energiepositief woont

11-10-2020
156 keer bekeken 0 reacties

Tips en vragen van anderen

Bij het energieloket krijgen we heel veel vragen binnen. Soms willen we een vraag niet alleen beantwoorden, maar juist ervaringen van andere inwoners ophalen.

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"18","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-chat","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":true,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"172179"},"layout":{"template":"list","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":false,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

Bekijk alle vragen of stel zelf een vraag via ons forum

Een jong gezin dat bewust bezig is met duurzaamheid. Een mooie ontwikkeling. Je huis energieneutraal maken hoeft echt geen tienduizenden euro’s te kosten. Marcel Felten (26) uit Veenendaal bewijst het. Zijn tussenwoning uit 1985 is meer dan energiepositief, voor een mooie prijs.

Marcel woont samen met zijn vrouw en zoontje van 1,5 jaar pakweg drie jaar in de Veenendaalse tussenwoning. Ze hebben er veel aan gedaan om hun woning energieneutraal te krijgen. “Een van de eerste maatregelen die we hebben genomen is het aanleggen van vloerverwarming en het vervangen van de oude ketel door een warmtepomp. Een investering waar we nu al veel plezier aan beleven”, legt Marcel uit.

Negatieve energierekening

“Met de aanschaf van de warmtepomp zijn we van het gas af en dat scheelt natuurlijk in gas- en vastrechtkosten. De warmtepomp kost wel elektriciteit (ongeveer 2400kWh per jaar) maar per saldo is onze energierekening negatief. Met andere woorden, het levert geld op.” De zonnepanelen. Hoe zit dat bij jullie? “In totaal beschikken we over 21 zonnepanelen (elf op zuid, vijf op oost, vijf op west. Elf liggen er op het dak van de woning, tien op het dak van de schuur. (5800Wp is het totaal).”

 

Onhoorbaar

Over warmtepompen zijn de meningen nogal verdeeld. Ze zouden lawaaiig zijn. Wat zijn jullie ervaringen? “Dat is wel grappig. Mijn buurman reageerde verbaasd toen ik het er met hem over had: “ik wist niet dat jullie een warmtepomp hebben”, zei hij enigszins verrast. Inderdaad. Onze warmtepomp is in de praktijk nagenoeg onhoorbaar. Ik denk ook dat een goede kwaliteit hieraan bijdraagt. Mede dankzij het bedrijf die ons hierover uitstekend heeft geïnformeerd.”

Duurzaamheidslening

Marcel: “Dankzij de duurzaamheidslening van de gemeente konden we veel maatregelen nemen en waren ze betaalbaar voor ons.” In vogelvlucht een paar voorbeelden: temperatuurregeling per vertrek, ledlampen, zuinige apparaten; energiezuinige wasmachine, vaatwasmachine, koelkast en vriezer. Naat de duurzaamheidslening en groene energie, maakt de elektrische auto voor de deur het ‘groene’ plaatje compleet.

Afkoppelen regenwater

Het jonge gezin heeft ook oog voor de tuin. Het regenwater koppelen ze af. En dat is weer gunstig voor het milieu.

Actief

Marcel maakt deel uit van de Klankbordgroep Aardgasvrij Veenendaal en deed eind vorig jaar mee aan de duurzamehuizenroute. Daarnaast is hij een van de Duurzaamheidsambassadeurs van Veenendaal. Dat doet hij op vrijwillige basis. “Ik vind het leuk en interessant om met duurzaamheid bezig te zijn. Waarschijnlijk komt dat ook door mijn opleiding in de elektrotechniek, hoewel ik niet werkzaam ben in dit vakgebied.” Het zegt in ieder geval veel over zijn grote betrokkenheid bij een duurzaam Veenendaal.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Veenendaal.

Cookie-instellingen