Als VvE kun je verschillende energiebesparende maatregelen nemen, zoals:
- Isoleer het pand
- Neem duurzame ventilatie
- Zorg voor laadpalen
- Neem zonnepanelen
In een VvE heb je te maken met veel meningen. Maak daarom voordat je gaat verduurzamen een plan met heldere doelen waar iedereen zich in kan vinden. Bepaal hierin ook praktische zaken, zoals jullie aanspreekpunt.
Over grote beslissingen, zoals zonnepanelen en isolatie, wordt in een VvE gestemd. Je hebt dus een meerderheid nodig. Zorg daarom voor kennis en draagvlak, bijvoorbeeld door een expert te laten langskomen en een warmtescan te laten uitvoeren. Kijk voor je plan ook naar de financiering. Voor VvE’s zijn er speciale regelingen, zoals de VvE Energiebespaarlening. Zorg hiervoor dat de VvE is ingeschreven bij de KvK.
Waar kan ik nu mee beginnen?
1. Isolatie
We gaan van het aardgas af. Dit betekent dat woningen straks duurzaam verwarmd worden, bijvoorbeeld met een warmtepomp of warmtenet. Om je VvE hiervoor klaar te maken, moet je eerst isoleren. Isolatie is daarom de belangrijkste maatregel die je kan nemen.
Isoleren geeft ook nu al veel voordelen. Met een goede isolatie is je appartement namelijk snel opgewarmd en houdt hij deze warmte makkelijk vast. Daardoor hoef je minder te stoken. Je energierekening wordt lager en je stoot minder CO2 uit. In de zomer blijft het appartement juist koel en woon je comfortabel.
Er zijn verschillende soorten isolatie, zoals spouwmuurisolatie en dakisolatie. Ook goed HR++ glas en triple glas dragen bij aan de isolatie van je appartement. HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het tot drie keer beter isoleert dan normaal isolerend dubbelglas. Triple glas heeft 3 glasplaten met een coating en isolerend gas, waardoor het wel tot vijf keer beter isoleert dan isolerend dubbelglas.
Laat je goed adviseren door ons Energieloket en kijk naar financieringsmogelijkheden.
2. Ventilatie
Een goed geïsoleerde woning moet ook goed geventileerd worden. Balansventilatie is een duurzame keuze. Deze mechanische ventilatie voert lucht af én aan. Meestal wordt de aangevoerde lucht voorverwarmd met de uitgaande lucht. Dit heet warmte terugwinning (wtw).
3. Laadpalen
Steeds meer bewoners van een VvE willen een laadpunt op hun parkeerplaats. Als VvE kun je subsidie vragen voor een advies van een deskundige. Zo kom je meer te weten over de beste plek, het meest geschikte laadpunt en een eerlijke kostenverdeling.
4. Zonnepanelen
Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. Deze stroom kan op verschillende manieren gebruikt worden. Denk aan elektrische apparaten. Met een zonneboiler kun je de opgewekte stroom ook gebruiken voor warm water in de keuken en badkamer. En heb je als VvE een collectieve warmtepompinstallatie? Dan kun je het complex deels of helemaal elektrisch verwarmen.
Er zijn verschillende opties denkbaar. Je kan zonnepanelen laten plaatsen die stroom leveren voor de VvE zelf, dus de gemeenschappelijke ruimtes. Het is ook mogelijk om als bewoners samen de stap te zetten, of juist enkele bewoners die willen verduurzamen deze kans te geven. Ook in het laatste geval moet de VvE toestemming geven.
Een VvE kan als zakelijke gebruiker subsidie aanvragen voor zonnepanelen.
Wat kan ik daarna doen?
Als de appartementen in de VvE verduurzaamd en goed geïsoleerd zijn, kun je aardgasvrij gaan wonen. Dit kan bijvoorbeeld met een warmtepomp of een warmtenet. Welke oplossing voor jullie het meest geschikt is, weten we nu nog niet. Dit hangt af van het warmteplan per buurt.
Niet elke VvE komt in aanmerking voor een warmtenet. Een warmtepomp is dan een goede oplossing om van het gas af te gaan. Bij een collectieve warmtepompinstallatie zijn de appartementen aangesloten op een of meerdere warmtepompen. Deze verwarmen het complex elektrisch. Voor goed geïsoleerde appartementen zijn ook infraroodpanelen een optie.
Welke oplossing geschikt is, hangt ook af van het gebouw zelf. Sommige VvE’s hebben op dit moment een collectieve stookinstallatie, andere hebben individuele cv-ketels. In het geval van individuele cv-ketels is een warmtenet soms minder voordelig. Per VvE moet dus worden bekeken wat de geschikte oplossing is.
Meer informatie
Heb je vragen over wat het beste is voor jullie VvE? Neemt contact op met het Energieloket via 06 10 73 12 61 (ma-vrij 9.00-21.00 uur, za 9.00-15.00 uur) of via
e-mail.