Gemeentebestuur uit zorgen over mogelijke komst windmolens

Judith Duurzaam Veenendaal 23-04-2021
370 keer bekeken 4 reacties

Voortgang beleidsplannen

De afgelopen weken is er onrust en protest ontstaan onder inwoners van de gemeente Veenendaal over de mogelijke komst van windmolens op grondgebied van Renswoude, Overberg en Ede, net buiten de gemeentegrens van Veenendaal. Het gemeentebestuur heeft daarom een brief gestuurd naar de buurgemeenten.

Het gemeentebestuur van Veenendaal vindt het belangrijk dat de buurgemeenten de belangen en de zorgen van Veenendalers serieus betrekt bij besluiten die kunnen leiden tot windmolens langs de A12 in de directe nabijheid van Veenendaal.

In de brief staat dat het meest gehoorde bezwaar is dat windmolens niet passen zo dicht bij een dichtbebouwde woonomgeving. Er zijn Veenendalers die vrezen voor aantasting van de leefomgevingskwaliteit en gezondheidsschade als windmolens met tiphoogte van 240 m op een afstand van 400-600 m van woonwijken staan. We horen daarbij ook kritische geluiden over hoe de advieswaarden van de WHO vertaald worden in de huidige wet- en regelgeving.

Belangen Veenendalers

Ons gemeentebestuur roept de buurgemeenten daarom op de belangen van de inwoners van Veenendaal net zo zwaar te laten wegen als de belangen van de inwoners in de eigen gemeente als het gaat om de (globale of voorlopige) zoekgebieden voor wind langs de A12.

Ook wil het gemeentebestuur graag duidelijkheid over de hoogte van eventuele windmolens en afstand tot woonwijken in Veenendaal. En tot slot heeft het gemeentebestuur gevraagd aan te geven op welke manier de inwoners van Veenendaal worden betrokken bij de processen rondom keuzes over eventuele windlocaties langs de A12.

De brief kunt u onderaan dit artikel als toegevoegd bestand vinden.

Gemeenteraad bespreekt Regionale Energiestrategie

In Veenendaal wordt de Regionale Energiestrategie Foodvalley in mei en juni besproken door de gemeenteraad. Voorafgaand aan de eerste commissievergadering is er op 11 mei een inspraakavond. Inwoners kunnen die avond hun mening geven over dit onderwerp.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

4  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Dick Kers 23-04-21 om 15:54

Graag de brief integraal plaatsen op de deze site. Het zou vervelend zijn en schadelijk voor het vertrouwen in ons bestuur als er in dit stadium al een Wob verzoek moet worden gedaan.

Meer referenda 25-04-21 om 22:11

De bevolking wil inderdaad GEEN windmolens en al helemaal niet in de achtertuin. Ik hoop dat de gemeente Veenendaal haar rug rechthoud in deze! Ik vrees van niet....

Ik stel voor om bindende referenda te organiseren over dit soort onderwerpen. Dit is de manier om Veenendalers te betrekken. Niet alleen mbt windmolens maar ook de rest van de energie en gasplannen, inclusief wie wat betaald etc. 

Judith Duurzaam Veenendaal 26-04-21 om 11:19

Beste Dick, 

Onderaan het artikel heb ik de brieven toegevoegd. 

Groet Judith - Team Duurzaam Veenendaal

Dick Kers 26-04-21 om 15:14

Beste judith,

Dank voor het toevoegen van de verstuurde brieven. Het is wellicht handig om dergelijke brieven, rapporten, beleidsnotities etc. in de toekomst direct toe te voegen.

Groetend, Dick.

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Veenendaal.

Cookie-instellingen