Zó maak jij jouw huis toekomstbestendig

781 keer bekeken 2 reacties

Tips en vragen van anderen

Heb jij vragen over aardgasvrij wonen? Stel ze hier! Lees ook de vragen en antwoorden van anderen.

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"18","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-chat","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"197147"},"layout":{"template":"list","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":false,"dateType":"classic","showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

Onze aanpak

In de toekomst gaan we energieneutraal en aardgasvrij wonen. Dat gaat niet van de een op de andere dag. Daarom is het slim om nu al na te denken over duurzame maatregelen. Niet alleen goed voor het milieu, je woont ook prettiger!

Het begint met isoleren! Een goed geïsoleerd huis is comfortabeler en beter voor het milieu: je hebt minder kou en tocht in huis, lagere energiekosten doordat de cv-ketel of warmtepomp minder hard hoeft te werken. Én je bereidt uw huis voor op aardgasvrij en energieneutraal wonen. Toch zijn drie van de vier woningen in Nederland nog niet goed geïsoleerd.

Zo maak jij jouw huis toekomstbestendig:

Dakisolatie

Zonder dakisolatie gaat er tot wel 30% warmte verloren via uw dak. Het dak isoleren is een zeer rendabele investering. Dit bespaart elk jaar ruim 9 tot 11 m3 gas voor elke m2 dak. Door een lagere energierekening verdien je binnen 5 tot 7 jaar de dakisolatie kosten terug.
 

HR++ glas

Met HR++ glas houd je niet alleen de warmte (en koude) binnen, het wordt ook stiller in huis.
HR++ is dubbel glas met een coating en een isolerend gas tussen de platen, waardoor het tot drie keer beter isoleert dan normaal isolerend dubbelglas. HR+++ of triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas, waardoor het wel tot vijf keer beter isoleert dan isolerend dubbelglas.

Muurisolatie

Spouwmuurisolatie is één van de makkelijkste, snelste en goedkoopste manieren om uw huis te isoleren. Is je woning gebouwd tussen 1920 en 1975? Dan is de kans groot dat je een spouwmuur hebt die nog niet geïsoleerd is. Spouwmuurisolatie wordt door een gespecialiseerd isolatiebedrijf van buitenaf aangebracht, zonder sloopwerk of hinder. Makkelijk dus!

Vloerisolatie

Vloerisolatie houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen en zorgt dat de warmte niet ‘verdwijnt’ naar de kruipruimte. Bovendien verhoogt het ook nog eens het comfort binnen. De makkelijkste manier om je vloer te isoleren, is aan de onderkant vanuit de kruipruimte. Dit is voor de meeste huizen geschikt en levert zeer goede isolatie op. Het kan als je een kruipruimte hebt die minstens 50 cm hoog is.

Waterzijdig inregelen

Het instellen van de radiatoren van de cv-installatie wordt 'waterzijdig inregelen' genoemd. Als dit gedaan is stroomt door alle radiatoren precies de hoeveelheid warm water die nodig is om die ruimte optimaal te verwarmen. Bij een groot deel van de woningen is de cv-installatie niet optimaal ingesteld.

Laat je je cv-ketel vervangen? Vraag de installateur om deze waterzijdig in te regelen. Je kunt dit ook later alsnog (laten) doen. Hiermee bespaar je al snel tot 100 euro per jaar!

Elektrisch koken

We gaan in de toekomst stoppen met het gebruik van aardgas in onze huizen. Dat betekent dat we niet meer op gas kunnen koken. Het beste en duurzame alternatief voor je gasfornuis is een inductiekookplaat. Koken op inductie lijkt veel op koken op gas, je kunt de temperatuur snel regelen. Maar het is ook veiliger. En makkelijk schoon te maken. Een nieuwe keuken kopen? Investeer dan in de toekomst en kies alvast voor inductie.

Vraaggestuurde ventilatie

Nieuwe woningen hebben vaak balansventilatie. Dit kun je herkennen aan de ventielen in je hele woning. Het systeem zuigt schone lucht van buiten aan en voert vervuilde lucht af.

Je kunt balansventilatie ook vraaggestuurd maken met sensoren die CO2 en/of vocht meten. Daarmee ventileer je niet meer of minder dan nodig is en wordt het systeem nog zuiniger.

CV-ketel instellen

Wist je dat de cv-ketel zuinig afstellen tot 20% kan besparen op gas? Het overgrote deel van de cv-installaties is nooit ingeregeld. Dat is zonde, want het bespaart per jaar makkelijk 10% tot 20% op verwarmingskosten. Hoe ouder de woning en hoe minder de isolatie, hoe hoger de besparing.

Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt zonlicht om water te verwarmen. Het water uit de zonneboiler gebruik je bijvoorbeeld om mee te koken of te douchen. Met een zonneboiler kun je tot wel 45% besparen op de energiekosten voor warm water. Er zijn tegenwoordig ook gecombineerde zonnepanelen die zowel warm water als elektriciteit maken, de zogenaamde PVT-panelen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in stroom. Daarvoor hoeft de zon niet fel te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren uw panelen elektriciteit. De populairste zonnepanelen zetten al 12 tot 16 procent van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit. In twee jaar heeft een zonnepaneel al meer energie bespaard dan het kostte om het paneel te maken. Daarna leveren je zonnepanelen nog 23 jaar milieuwinst! Goed geplaatste zonnepanelen verdienen zich binnen nog geen 7 jaar terug.

Volledig elektrische warmtepomp

Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp is ongeveer zo groot als een hoge koelkast, want hij heeft een voorraadvat voor warm water. Een warmtepomp is geschikt als je huis goed geïsoleerd is. Je combineert hem met vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur.

Hybride warmtepomp

Kun je nog niet volledig switchen naar een volledig elektrische installatie of vind je het zonde om je goedwerkende cv-ketel de deur uit te doen? Dan kun je kiezen voor een hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. De warmtepomp levert dan de basislast voor cv-verwarming, terwijl de cv-ketel voor warm water zorgt en alleen op piekmomenten bijschakelt voor cv-verwarming. En dat scheelt al behoorlijk op je energierekening!

Zonwering

Bij een goed geïsoleerd en duurzaam huis hoort ook: goede zonwering. Isolatie helpt om warmte buiten te houden. Maar valt er zonlicht naar binnen door de goed geïsoleerde ramen, dan verandert je woning in een broeikas. In de winter heel handig, maar in de zomer minder prettig. Om te voorkomen dat je je woning vervolgens moet afkoelen met een energieslurpende airco, kun je er dus beter voor zorgen dat de zon niet naar binnen schijnt in de zomer. Gebruik bij voorkeur zonwering aan de buitenzijde van de woning zoals rolluiken of zonneschermen. Maar ook een boom of schaduwdoek in de tuin kan al een groot verschil maken!

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Visser-van R. 20-10-20 om 12:05

 Beste Lezer,   op de borden langs de wegen staat: GRATIS . .. isolatie beoordeling van uw woning...

Klopt dat? Daar zouden we graag gebruik van willen maken.

Moderator^ TC 05-11-20 om 15:18

Hallo Visser-van R.,

Je kan inderdaad een gratis isolatie beoordeling aanvragen. Dit noemen wij een warmtescan. Op de warmtescan kan je zien welke delen van je huis goed en minder goed geïsoleerd zijn. Lees meer over de warmtescan en vraag 'm aan. ^JR

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Veenendaal.

Cookie-instellingen