Kansrijke warmteoplossing per buurt

673 keer bekeken 1 reacties

Tips en vragen van anderen

Heb jij vragen over aardgasvrij wonen? Stel ze hier! Lees ook de vragen en antwoorden van anderen.

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"18","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-chat","topn":"5","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"197147"},"layout":{"template":"list","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showDate":false,"dateType":"classic","showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

Onze aanpak

Veenendaal kent veel verschillende buurten. Deze buurten vragen om andere oplossingen om aardgasvrij te worden.

Per buurt is onderzocht welke technieken het meest geschikt zijn. Een toekomstbeeld dus: zo zou de verwarming van woningen in 2050 geregeld kunnen zijn. Het precieze eindbeeld ligt nog niet vast. Voor elke wijk zijn er meerdere mogelijkheden, en er is nog verder onderzoek nodig. 

De mogelijke oplossingen: 

Warmtenet

In dichtbebouwde gebieden, zoals wijken met veel flats, is een warmtenet  waarschijnlijk de meest logische keuze. Er zijn in Veenendaal meerdere duurzame warmtebronnen mogelijk voor het warmtenet. De gemeente gaat de komende jaren onderzoeken welke warmtebronnen hiervoor het beste zijn: duurzaam, betrouwbaar, en tegen de laagste kosten.

De keuze voor een warmtenet in een wijk betekent niet dat alle woningen daar verplicht op worden aangesloten. Voor eigenaren van een goed geïsoleerde woning kan het aantrekkelijker zijn een warmtepomp te nemen. 

Per woning of bouwblok

In wijken waar de woningen verder uit elkaar staan, is het vaak te duur om een warmtenet aan te leggen. Hier zijn oplossingen per woning aantrekkelijker. Dit zijn bijvoorbeeld:
•    Luchtwarmtepomp
•    Bodemwarmtepomp. 
•    Warmtepomp met zonnewarmte
Er zullen ook systemen worden gebouwd voor een bouwblok, een rijtje huizen of een appartementengebouw.

Warmtenet of per woning.

In het gestreepte gedeelte is de meest geschikte techniek nog onzeker. In deze wijken is eerst meer onderzoek nodig voordat we weten wat beter is: een warmtenet of oplossingen per woning.

Bestaand/gepland warmtenet

De nieuwbouw in Veenendaal-Oost heeft al een warmtenet. Ook voor de nog te bouwen delen van de wijk gaat de voorkeur uit naar een warmtenet. Het bestaande warmtenet maakt nu nog (deels) gebruik van aardgas. Er worden nieuwe duurzame warmtebronnen gezocht. Hiervoor zijn geen aanpassingen in de woningen nodig.

Kantoren/bedrijven

Door de industrie wordt aardgas niet alleen gebruikt om gebouwen te verwarmen, maar ook bij productie. Opslagloodsen hebben meestal juist weinig verwarming. Op de bedrijventerreinen zullen we daarom naar elk bedrijf apart kijken wat er nodig is. Dit doen wij samen met de bedrijvenvereniging.
In De Vendel, De Compagnie en De Compagnie-Oost staan vooral kantoren. Voor kantoren is bodemwarmte vaak geschikt, omdat dit ook koeling geeft. Dit kan per gebouw, of voor een groep gebouwen worden aangelegd. Ook luchtwarmtepompen en luchtkoelers zijn mogelijk. 

Hoe zijn we tot deze keuzes gekomen?

We hebben onderzocht hoe groot de warmtevraag is van alle woningen en bedrijven. Ook keken we hoe goed gebouwen geïsoleerd kunnen worden. Vervolgens onderzochten we welke duurzame warmtebronnen er zijn in Veenendaal, of er nog kunnen komen. 

De kaart is het resultaat van het matchen van de warmtebronnen en de warmtevraag: welke bron past het best bij welke wijk? Sommige bronnen zijn bijvoorbeeld alleen in te zetten via een warmtenet, andere ook per woning.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

1  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Anoniem 21-10-20 om 20:00

Klopt het dat ik op deze site de doorlink naar de enquĂȘte over aardgasvrij niet kan vinden?

Deze website is gemaakt in opdracht van de gemeente Veenendaal.

Cookie-instellingen