Om je woning aardgasvrij te maken, zijn meerdere subsidies en leningen beschikbaar.
Koken
Koken kan met een inductieplaat, elektrische kookplaat of keramische kookplaat. De meeste mensen kiezen voor inductie. Dat verbruikt minder stroom dan andere elektrische kookplaten, en het lijkt op koken op gas: je kunt de temperatuur snel regelen.
Verwarming en warm water
Voor het verwarmen zijn er oplossingen per woning/gebouw en oplossingen voor een hele buurt. Een toelichting:
Oplossingen per woning of woongebouw
Warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, uit de bodem of gebruikt warmte van de zon via speciale panelen. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit. Een huis moet goed geïsoleerd zijn. Ook heb je vloerverwarming of speciale radiatoren nodig. Er zijn meerdere soorten:
-
Luchtwarmtepomp - haalt warmte uit de buitenlucht
-
Bodemwarmtepomp - gebruikt warmte uit de bodem
-
Warmtepomp met zonnewarmte
Pelletkachel of biomassaketel
Pellets zijn korrels van hout, die in de kachel verbrand worden. Een pelletkachel is schoner dan een open haard, maar geeft wel uitstoot van fijnstof. Buren kunnen daar last van hebben, en het is slecht voor de gezondheid. Pelletkachels zijn daarom alleen geschikt als je woont in een landelijk gebied, waar de huizen ver uit elkaar staan. Of het verbranden van hout goed is voor het klimaat, daar zijn de meningen over verdeeld.
Oplossingen voor een hele buurt
Warmtenet
Een warmtenet (of stadsverwarming) is een netwerk van leidingen onder de grond
waar warm water doorheen stroomt. Dat warme water verwarmt huizen en gebouwen. Warmtenetten zijn geschikt voor buurten waar de huizen dicht op elkaar staan.
Er zijn in Veenendaal meerdere duurzame warmtebronnen mogelijk voor het warmtenet:
- warmte uit het riool
- warmte uit sloten of kanalen
- warmte uit de bodem
- zonnewarmte
- in de toekomst misschien aardwarmte (nog onzeker). Dit is het winnen van de warmte van de aarde vanaf grote diepte: 500 m tot meerdere kilometers diep.
Duurzaam gas
Tot slot is het mogelijk de gasleidingen te blijven gebruiken. In plaats van aardgas gebruiken we dan een duurzaam gas. Bijvoorbeeld:
- Biogas. Dit is gas gemaakt uit slib, mest, gft-afval of rioolwater.
- Waterstof. Dit wordt gemaakt uit water en (groene) stroom.
Voordeel van duurzaam gas is dat de gasleidingen (grotendeels) in gebruik blijven. Ook in de woning zijn niet veel aanpassingen nodig. Het nadeel is dat er op het moment niet genoeg duurzaam gas is in Nederland.
Biomassa
Biomassa is het verstoken van bijvoorbeeld hout, takken en snoeiafval. Of biomassa duurzaam is, hangt af van waar het vandaan komt. Snoei-afval is een prima brandstof, maar bomen uit bossen ver weg zijn dat niet. Ook komt bij de verbranding fijnstof vrij, wat slecht is voor de gezondheid.
Veel inwoners van Veenendaal hebben bezwaar tegen biomassa. De gemeente neemt dit serieus en wil liever dat we aardgas besparen, dan in plaats van aardgas verbranden overgaan op het verbranden van biomassa. Hoe we precies slim omgaan met biomassa willen we de komende tijd verder onderzoeken.